Pierś z kurczaka panierowana w otrębach

Pierś z kurczaka panierowana w otrębach

Autor Zdjęcia: photos.com

Kotlety z piersi kurczaka a'la schabowe to dietetyczna wersja lubianej potrawy. Zamiast tradycyjnej bułki tartej użyj do panierowania otrębów

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Pierś z kurczaka  panierowana w otrębach to kulinarny hit szefów kuchni na całym świecie. Wyglądem danie to nawiązuje do klasycznego schabowego, ale jego smak to już zupełnie inna bajka. Wypróbuj nasz sprawdzony przepis na filet z kurczaka w panierce z otrębów.

Składniki

  • 400 g piersi z kurczaka

  • 1 jajko

  • 5 łyżek otrębów owsianych

  • Ząbek czosnku

  • Sól

  • Pieprz czarny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Umyte i osuszone mięso pokrój w plastry. Muszą one być dość cienkie, aby szybko się usmażyły, a panierka, w której będą obtoczone nie przypaliła się.

  • Natrzyj piersi wyciśniętym czosnkiem, posól, popieprz i wstaw na chwilę do lodówki.

  • W jednej miseczce rozbełtaj jajko. Do drugiej wsyp otręby.

  • Wyjmij mięso z lodówki. Panieruj kolejno w jajku i w otrębach, tak aby dokładnie pokryły mięso.

  • Smaż krótko na patelni z dwóch stron, uważając, aby nie przypalić panierki.

Ocena: 0