Kurczak w jogurcie greckim - miękki, kremowy smak!

Kurczak w jogurcie greckim - miękki, kremowy smak!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Dzięki marynacie kurczak zyskuje kremowy smak

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Wypróbuj sprawdzony przepis na soczystego kurczaka w jogurtowej marynacie. Dzięki jogurtowi greckiemu sucha zwykle pierś z kurczaka stanie się miękka i kremowa. Tak upieczony filet z kurczaka po prostu rozpływa się w ustach!

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka

  • Jogurt grecki light

  • 2 ząbki czosnku

  • Szczypta papryki słodkiej mielonej

  • 3 szczypty przyprawy do kurczaka

  • Szczypta soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotuj marynatę do mięsa: wymieszaj jogurt ze szczyptą papryki, przyprawy do kurczaka, posiekanym czosnkiem.

  • Umyte i osuszone mięso pokrój wzdłuż na grube plastry.

  • Włóż kurczaka do miski i zalej marynatą. Posól. Tak przygotowane mięso odstaw do lodówki na kilka godzin.

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

  • Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i zapiekaj aż się przyrumieni (mniej więcej 35-45 minut).

Ocena: 0