Smakowity kurczak po węgiersku - duszony z papryką i czosnkiem

2021-03-29
Kurczak po węgiersku
Autor: Shutterstock Kurczak po węgiersku to smaczne danie z nóżek z papryką.
łatwy
30 min
4

Pyszne udka w węgierskim stylu. Wystarczy przez chwilę podsmażyć mięso a potem udusić wraz z papryką, aby aromaty mięsa i warzyw mogły się nawzajem przeniknąć. Kurczak po węgiersku z papryką to szybki i bardzo smaczny obiad dla rodziny.

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 4 udka
  • 2 duże pepryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka posiekanej zieleniny
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso wyluzować i lekko zbić, naszpikować paseczkami czosnku, natrzeć solą pieprzem i papryką.
  • Na patelni mocno rozgrzać olej i smażyć na nim kurczaka na dużym ogniu.
  • Gdy się zrumieni, dodać pokrojoną w krążki paprykę, przykryć i dusić 15 minut.
  • Podawać posypane zieleniną, z ziemniakami i surówką.