Smakowity kurczak po węgiersku - duszony z papryką i czosnkiem

Smakowity kurczak po węgiersku -  duszony z papryką i czosnkiem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kurczak po węgiersku to smaczne danie z nóżek z papryką.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pyszne udka w węgierskim stylu. Wystarczy przez chwilę podsmażyć mięso a potem udusić wraz z papryką, aby aromaty mięsa i warzyw mogły się nawzajem przeniknąć. Kurczak po węgiersku z papryką to szybki i bardzo smaczny obiad dla rodziny.

Składniki

  • 4 udka

  • 2 duże pepryki

  • 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 łyżki oliwy

  • 1 łyżka posiekanej zieleniny

  • sól i pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso wyluzować i lekko zbić, naszpikować paseczkami czosnku, natrzeć solą pieprzem i papryką.

  • Na patelni mocno rozgrzać olej i smażyć na nim kurczaka na dużym ogniu.

  • Gdy się zrumieni, dodać pokrojoną w krążki paprykę, przykryć i dusić 15 minut.

  • Podawać posypane zieleniną, z ziemniakami i surówką.

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,3