Drobiowa terrina z pomidorami i estragonem

Drobiowa terrina z pomidorami i estragonem

Autor Zdjęcia: photos.com

Terrine można podawać na ciepło jak i na zimno 

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Podajemy przepis na terrine z kurczaka z pomidorami i estragonem. Terrine, lub po polsku terrina, to pieczona rolada mięsne popularna w kuchni francuskiej. Robi się ją z dowolnego mięsa, także z ryby, dodając warzywa lub owoce. Sposób przygotowania terriny jest dość prosty, dlatego można serwować pieczeń na obiad lub kolację. Doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Terrinę drobiową z naszego przepisu proponujemy podawać schłodzoną. 

Składniki

  • Kurczak cały (ok. 1,5 kg)

  • 2 marchewki

  • 2 pomidory

  • Por

  • Cebula

  • Gałązka estragonu

  • 1 białko jajka

  • 1 łyżeczka żurawiny

  • Sól

  • Pieprz czarny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kurczaka umyć osuszyć i podzielić go na jak najmniejsze elementy.

  • Obrać warzywa (marchewkę, por, cebulę), umyć je, pokroić i włożyć do garnka z 1 litrem wody. Doprowadzić do wrzenia.

  • Do warzyw dołożyć kurczaka. Posolić, popieprzyć i zszumować gotując na małym ogniu przez jedną godzinę.

  • Kurczaka wyjąć, odsączyć, oddzielić mięso od kości i cienko je pokroić.

  • Pomidory oczyścić z pestek i pokroić na małe kostki.

  • Pokrojonego kurczaka włożyć do formy na keks, przedzielając naprzemiennie kawałki mięsa pomidorami i listkami estragonu. Kilka kostek pomidorów zostawić do przybrania.

  • Bulion, w którym gotowaliśmy warzywa i mięso, doprowadzić do wrzenia i odparować do około 25 ml.

  • Ubić pianę z białka widelcem, wlać ją do bulionu i gotować 1 minutę. Następnie bulion ostudzić i przepuścić przez gęste sito, po czym wylać go na kurczaka i posypać żurawiną.

  • Całość przybrać kostkami pomidorów i kilkoma listkami estragonu.

  • Drobiowe terrine wyłożyć na półmisek i wstawić do lodówki, podawać zimne. Najlepiej przygotować dzień przed podaniem.

Ocena: 0