W czym przechowywać żywność? Jakie pojemniki do czego?

2019-12-19 9:42

Pojemniki do przechowywania żywności stanowią ważny element wyposażenia kuchni. Dzięki nim produkty spożywcze dłużej zachowują świeżość, są chronione przed wilgocią i insektami. W czym przechowywać mąkę, a w czym owoce?

W czym przechowywać żywność? Jakie pojemniki do czego?
Autor: Shutterstock Przechowywanie żywności w pojemnikach ułatwia zachowaniem porządku w kuchni i sprawia, że jedzenie dłużej zachowuje świeżość.

Spis treści

  1. Pojemniki szklane i porcelanowe
  2. Pojemniki zamykane hermetycznie
  3. Pojemniki z tworzywa sztucznego
  4. Pojemniki metalowe
  5. Pojemniki papierowe

Pojemniki szklane i porcelanowe

Pojemniki ze szkła lub porcelany – nie wchodzą w reakcje chemiczne z żywnością, są więc polecane do przechowywania wszystkich produktów spożywczych. Pamiętajmy, że szkło przepuszcza światło (powodując blaknięcie żywności), dlatego stawiajmy pojemniki w zacienionym miejscu. Godne uwagi są też pojemniki z kolorowego, przyciemnionego szkła  - nie dość, że zabezpieczają żywność przed promieniami słonecznymi, to jeszcze stanowią element dekoracyjny kuchni.

Pojemniki zamykane hermetycznie

Chronią żywność przed wysychaniem, zawilgoceniem oraz insektami. Niektóre pojemniki wyposażone są w dozownik ułatwiający porcjowanie sypkich lub płynnych produktów spożywczych (np. cukru, oliwy).

Pojemniki z tworzywa sztucznego

Można z nich bezpiecznie korzystać, o ile przeznaczone są do kontaktu z żywnością. Po czym je rozpoznać? Na przykład po symbolu kieliszka i widelca na opakowaniu. Powinny również mieć atest Państwowego Zakładu Higieny. Te w podanymi oznaczeniami nadają się do każdego rodzaju żywności.

Pojemniki metalowe

Idealne do przechowywania suchych produktów spożywczych (makaronu, ryżu, mąki, cukru itp.). Świetnie nadają się też do przechowywania świątecznych ciastek i pierników. Należy jednak unikać kontaktu metalu z kwaśnymi produktami spożywczymi (zachodzi między nimi reakcja chemiczna, powstają szkodliwe dla zdrowia substancje).

Pojemniki papierowe

Są biodegradowalne, a tym samym przyjazne środowisku naturalnemu. Niestety nie stanowią bariery ochronnej dla wilgoci, insektów i gryzoni. Dobrze "czują się" w nich zioła, warzywa i owoce.

Netto. O tym jak nie marnować żywności