Sposoby przechowywania świeżych ziół: suszenie, mrożenie, marynowanie

Sposoby przechowywania świeżych ziół: suszenie, mrożenie, marynowanie

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Mrożone zioła zachowują najwięcej cech świeżych

Świeże liście ziół mogą służyć nam do urozmaicania potraw i napojów nie tylko w sezonie letnim. W prosty sposób możemy zioła przechować tak, aby zachowały swoje właściwości na kilka miesięcy. Podpowiadamy, jak przechowywać świeże liście ziół, by straciły jak najmniej ze swoich walorów!

Kiedy najlepiej zbierać zioła?

Na bieżące potrzeby pędy większości ziół można zbierać przez cały okres wegetacji roślin (od marca do listopada). Natomiast zioła do przechowywania i wykorzystania dopiero zimą najlepiej zbierać, gdy pojawią się na pędach pąki kwiatowe. W tym czasie zawartość olejków eterycznych jest w roślinach największa.

Świeżo zebrane gałązki ziół przed przechowaniem najlepiej umieścić w naczyniu z wodą, aby jak najdłużej zachowały świeżość. Zioła możemy suszyć, zamrażać lub przechowywać w butelkach z octem winnym.

Jak suszyć zioła?

Najprostszym sposobem suszenia ziół jest powiązanie ich w pęczki i rozwiesznie do góry ogonkami w ciepłym i przewiewnym miejscu. Liście powinny być suche i kruche po około 10 dniach suszenia. Zioła możemy także suszyć w piekarniku nastawionym na najniższą temperaturę. Gałązki układamy w piekarniku na folii aluminiowej i suszymy około 4 godzin. Suszone liście ziół możemy z powodzeniem wykorzystywać do przyrządzania domowych herbatek ziołowych.

Jak zamrażać świeże listki ziół?

Umyte i wysuszone liście lub gałązki ziół można zamrażać w torebkach foliowych. Prostym sposobem na zamrażanie jest także umieszczenie listków pojedynczo w kostkach lodu. Zamrożone zioła łatwo pokruszyć, dzięki czemu nie trzeba ich siekać przed dodaniem do sałatek, potraw lub sosów.  

Zioła przechowywane w occie

Dobrym sposobem na zachowanie świeżości ziół jest zalanie ich octem winnym. Świeże gałązki umieszcza się w butelkach (lub innych naczyniach), zalewa octem i zakręca. Tak zabezpieczone zioła możemy przechowywać przez dłuższy czas i szybko użyć jako dodatku do sałatek.

Ocena: 0