Owoce i warzywa świata. Na co zwrócić uwagę w trakcie kupowania?

2016-11-02 16:59

Owoce i warzywa egzotyczne coraz częściej pojawiają się w polskich sklepach. W przeciwieństwie do naszych rodzimych owoców i warzyw nie zawsze wiemy, do czego je stosować i jak kupować. Podajemy kilka przydatnych informacji, na co zwrócić uwagę podczas kupowania egzotycznych owoców i warzyw.

owoce-i-warzywa-swiata-na-co-zwrocic-uwage-w-trakcie.jpg
Autor: pixabay.com Egzotyczne warzywa i owoce.

Na co zwrócić uwagę podczas kupowania egzotycznych owoców i warzyw?

Awokado czyli smaczliwka wdzięczna to bogate źródło tłuszczów, dzięki czemu jest bardzo kaloryczne. Pochodzi z Ameryki Środkowej. Owoce awokado można stosować do past do pieczywa np. z jajkiem, sałatek czy dipów. Awokado dojrzałe ma skórkę brunatnozieloną i jest dosyć miękkie; niedojrzałe ma ciemnozieloną skórkę i jest twarde nie nadaje się do past, ale można je stosować do sałatek.

Mango pochodzi z Indii i Indochin. Ma podobny smak jak nektarynka. Dzięki zawartym składnikom działa przeciwdrobnoustrojowo,  przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Można je stosować zarówno do deserów, jak i mięs, ryb czy sosów. Dojrzałe mango ma bardzo intensywną miodowo-czerwoną skórkę i powinno być miękkie; niedojrzałe jest bardzo twarde, można je zawinąć szczelnie w papier śniadaniowy i pozostawić w temperaturze pokojowej 2-3 dni.

Ananas to owoc głównie importowany z Hawajów, Brazylii czy Filipin. Jest głównym źródłem błonnika, witaminy C, a także żelaza. Polecany przy problemach z niestrawnością. Kupując ananasa powinniśmy zwrócić uwagę na jego kolor. Dojrzałe owoce powinny mieć miodowożółty kolor. Liście ananasa nie powinny być zbyt zielone, i powinny się łatwo wyrywać. Dolna część ananasa powinna być miękka.Papaja zwana melonowcem właściwym to owoc pochodzący z Ameryki Środkowej. Owoc ma słodkawy smak, zawiera dużo witamin i mało kalorii. Owoce papai ułatwiają trawienie, a wszystko za sprawą dużej zawartości enzymu poapainy. Owoce można jeść zarówno na surowo, jak i przetworzone. Papaja idealnie nadaje się do gotowania podobnie jak dynia, można ją stosować również do sałatek. Kupując pamiętajmy o tym, że dojrzała papaja powinna mieć żółtą skórkę. Zielona papaja jest niedojrzała, unikamy więc kupowania takich owoców.