Ośmiorniczki baby – jak wybierać? [SPRAWDZONE RADY]

Ośmiorniczki baby – jak wybierać? [SPRAWDZONE RADY]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ośmiorniczki  baby rzadko bywają w sklepach surowe, częściej mrożone - warto kupić te drugie, bo są bardziej kruche.

Ośmiorniczki baby – kupować świeże czy mrożone? Jakie ośmiorniczki wybierać i po czym poznać, że ich mięso będzie najsmaczniejsze?

Warto kupować mrożone ośmiorniczki baby, bo są jednym z nielicznych produktów spożywczych, które nie tracą właściwości smakowych po zamrożeniu, a wręcz przeciwnie – mrożenie ośmiorniczek czyni ich mięso kruchym.

>>> Ośmiorniczki baby – jak przyrządzać? [SPRAWDZONE RADY – KLIKNIJ!]

Nie powinien być zatem dużym problemem fakt, że w naszej szerokości geograficznej łatwiej kupić ośmiorniczki mrożone niż świeże.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze ośmiorniczek baby?

Najlepiej kupować ośmiorniczki baby od producentów, którzy mrożą całkowicie oczyszczone głowonogi (ośmiorniczki mają wtedy wycięty woreczek czernidłowy i ząb; wystarczy je rozmrozić i umyć).

Kupując świeże ośmiorniczki baby musimy dodatkowo oczyścić im głowy, a potem stłuc np. wałkiem do ciasta, żeby mięso skruszało. Jednym ze sposobów na sprawienie, żeby mięso świeżych ośmiorniczek było smaczniejsze, jest właśnie ich mrożenie.

Ocena: 0