Jakich produktów nie wolno przechowywać w lodówce?

Jakich produktów nie wolno przechowywać w lodówce?

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Sprawdź, czego nie należy przechowywać w lodówce

Nie wszystkim produktom spożywczym służy przechowywanie w lodówce. Panująca tam niska temperatura niektórym z nich może wręcz szkodzić. Warto wiedzieć, czego do lodówki wkładać nie należy.

Polecamy takżeJakie zrobić zapasy? Jak przygotować się na awarię prądu? 

Niektóre warzywa

Zimno lodówki paradoksalnie przyspiesza psucie się pomidorów, ogórków i papryki - po wyjęciu z lodówki na skórce tych warzyw zobaczymy plamy. Optymalna dla pomidorów jest temperatura taka jak w piwnicy, czyli 10-13 stopni, a dla ogórków - nie niższa niż 7 stopni. Oba te warzywa można przechowywać w 20 stopniach, zwłaszcza krótko (2-3 dni). Wszystkie warzywa korzeniowe, ziemniaki i owoce o większej trwałości (np. jabłka) można na kilka dni schować do szafki. Ziemniaki dobrze się przechowują w temperaturze piwnicznej, czyli 10 stopni - w lodówce skrobia zacznie się rozkładać do cukrów prostych i ziemniaki staną się słodkie.

Oleje roślinne

Oleje roślinne nie stanowią atrakcji dla drobnoustrojów, bo nie zawierają wody. Oleje rafinowane są produkowane z dodatkiem substancji zabezpieczających przed utlenianiem - można je trzymać nawet rok bez lodówki, najlepiej w ciemnym miejscu. Przykładowo, olej rzepakowy należy przechowywać w temperaturze pokojowej. Wyjątkiem jest olej lniany, który powinno przechowywać się w lodówce. Oleje tłoczone na zimno (np. oliwa z oliwek) warto przechowywać w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce - zbyt niska temperatura sprawia, że z oliwy wytrąca się osad, co obniża jej walory odżywcze.

Pieczywo 

Chleb najszybciej czerstwieje w temperaturze bliskiej zera, dlatego nie przechowuje się go w lodówce. Najlepszym miejscem do przechowywania pieczywa jest drewniany lub plastikowy chlebak zapewniający dostęp tlenu. Można też korzystać z toreb papierowych.

Miód

Przechowuje się go w ciemnym, suchym pomieszczeniu, w szczelnie zamkniętych pojemnikach - najlepiej szklanych lub kamionkowych. Miód można wprawdzie trzymać w lodówce, ponieważ jego wartościowe składniki nie ulegają degradacji w chłodzie, jednak idealna dla miodu jest temperatura 10–14 stopni. Nie zaleca się trzymania w lodówce tzw. miodu kremowanego (o konsystencji masła), bo stwardnieje tak, że nie da się go użyć.

Ocena: 3