Jak zamrażać mięso? Jak długo można przechowywać mięso w zamrażalniku?

Jak zamrażać mięso? Jak długo można przechowywać mięso w zamrażalniku?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Wołowinę można przechowywać w zamrażalniku do 12 miesięcy

Zamrażanie wydaje się nieskomplikowaną czynnością. Współczesne zamrażalniki są wyposażone w odpowiednie agregaty wytwarzające temperatury do minus 20 stopni. Prawidłowo zamrożone mięso niczym nie będzie się różnić od właściwości świeżego kawałka. Jak i na jak długo zamrażać mięso? Obejrzyj też WIDEO: Cała prawda o mięsie.

Przeznaczone do zamrożenia produkty wymagają odpowiedniego przygotowania. Mięso powinno być starannie oczyszczone, pozbawione kości i podzielone na odpowiednie kawałki (na przykład na kotlety, gulasz czy pieczeń).  

Najbardziej praktycznym sposobem opakowywania dużych kawałków mięsa jest umieszczanie ich w torebkach (najlepiej w specjalnie przeznaczonych do zamrażania). Torebki trzeba bardzo szczelnie zamykać (nawet uszczelniając zamknięcie taśmą klejącą). Najlepsze jest zamknięcie zgrzewane na gorąco, do czego wcale nie trzeba mieć specjalnego urządzenia – można użyć żelazka przyciskając brzegi torebki przez podkładkę z papieru.

W torebki pakuje się też mięso z przeznaczeniem na gulasz oraz mięso mielone. Mięso pokrojone na kotlety trzeba owijać folią z wyraźnym oddzieleniem potrzebnych porcji (owijamy tyle kotletów, ile będziemy potrzebować, inaczej skleją się wszystkie i wszystkie trzeba będzie rozmrozić naraz). 

Zapakowane porcje mięsa trzeba opisać, bo po zamrożeniu „paczki” wyglądają podobnie i łatwo można się pomylić.

Jak długo trzymać mięso w zamrażalniku?

Specjaliści stworzyli listę dopuszczalnych okresów dla zamrożonego mięsa w domowym zamrażalniku:

  • dziczyzna i chuda wołowina – 12 miesięcy

  • drób – 10 miesięcy

  • cielęcina i królik – 8 miesięcy

  • gęś – 6 miesięcy

  • szynka i kiełbasy – 5 miesięcy

Jak rozmrażać mięso?

Największym zagrożeniem dla zamrożonego mięsa nie są drobnoustroje, lecz proces wysuszania spowodowany niską temperaturą.

Rozmrażanie też jest ważne i trzeba pamiętać, że podczas tego procesu mięso jest szczególnie podatne na atak bakterii. Mięso rozmrażamy w opakowaniach, w których zostało zamrożone. Powolne rozmrażanie może trwać nawet 8-10 godzin, ale jest to czas, który pozwala na powtórne wchłonięcie płynu powstałego podczas rozmrażania. Dla powolnego rozmrażania można mięso włożyć po prostu do lodówki. Gwałtowne rozmrażanie powoduje utratę soków, a wraz nimi cennych składników odżywczych.