Jak przechowywać zioła: lepiej suszyć czy mrozić?

Świeżymi ziołami możemy się cieszyć cały rok. Czasem jednak korzystamy z ziół suszonych albo mrożonych. Która wersja przechowywania ziół jest lepsza?

Przechowywanie ziół: zasady

Jeśli chodzi o zioła świeże, to spokojnie możemy hodować je po prostu na parapecie (zimą) albo na balkonie (latem). Jeśli jednak nie masz ochoty hodować ziół, istnieje jeszcze jedno rozwiązanie. Możesz zamrozić świeże zioła. Zioła powinny być zebrane świeże i potem dokładnie umyte. Możemy je posiekać albo mrozić je w całości. Do mrożenia idealny jest koperek, bazylia, natka pietruszki korzennej, tymianek, szczypiorek, mięta i melisa. Zioła możemy przechowywać w zamrażarce od 3 do 4 miesięcy.

Gdy miejsca w zamrażarce brak - zioła można ususzyć i tak je przechowywać. Zioła suszy się tak długo - najlepiej w przewiewnym miejscu - aż stracą elastyczność i bez problemu będzie można łamać ich łodyżki. Doskonale nadają się także do potraw, ponieważ wzbogacają ich smak. Warto także przy dużej ilości suszu pogrupować je i nazwać, gdyż niektóre zioła mogą być do siebie bardzo podobne. Suszone zioła należy schować do pojemników - najlepiej glinianych z zamknięciem lub szklanych. Wtedy nie przejdą sztuczną wonią plastiku.

Pamiętajmy o tym, że najbardziej znani kucharze w zasadzie nie stosują suszonych ziół twierdząc, że tylko te świeże podkreślą smak potraw. Te suszone uważają za przeznaczone do wykonywania... leków.

Ocena: 2