Jak przechowywać chleb, jak przedłużyć świeżość pieczywa? [WIDEO]

2018-04-09 9:28

Wiesz o tym, że pieczywo mieszane (żytnio-pszenne) i ciemne pleśnieje dużo szybciej, jeśli jest przechowywane razem, w jednym chlebaku albo worku? Dlatego zawsze warto je trzymać oddzielnie. By poznać pozostałe zasady przechowywania pieczywa, przeczytaj nasz poradnik. Przeczytaj także: Bezpieczne przechowywanie żywności: domowe pakowanie próżniowe

Jak najlepiej przechowywać chleb i przedłużyć jego świeżość?
Autor: thinkstockphotos.com Większość z nas lubi świeże pieczywo, dlatego warto nauczyć się przechowywać je tak, by jak najdłużej pozostawało smaczne

Spis treści

  1. Zobacz krótką ściągę, jak przechowywać chleb, aby przedłużyć jego trwałość
  2. Porady, jak przechowywać pieczywo

Zobacz krótką ściągę, jak przechowywać chleb, aby przedłużyć jego trwałość

Porady, jak przechowywać pieczywo

Pieczywo nie powinno być przechowywane w plastikowych torebkach. Najlepiej trzymać chleb w lnianym worku albo zawijać go w czystą ścierkę do wycierania naczyń, a wówczas nie będzie pleśnieć.

Aby zapobiec tworzeniu się pleśni w pojemniku na pieczywo (chlebaku), trzeba raz na tydzień (ewentualnie co dwa tygodnie) umyć go w wodzie z dodatkiem octu. Ocet zabija zarodniki pleśni.

Pieczywo trzymane w metalowym albo drewnianym pojemniku dłużej zachowa świeżość, jeśli włożysz do środka kawałek jabłka w celu zwiększenia wilgotności powietrza.

Pieczywo będzie dłużej miękkie i jadalne, jeżeli włożysz je do kamiennego albo glinianego naczynia i przykryjesz z wierzchu wilgotną ścierką. Rzymski garnek idealnie nadaje się do przechowywania pieczywa w kromkach.

Świeże bułki doskonale nadają się do zamrażania. Po wyjęciu z zamrażarki wystarczy lekko zwilżyć je wodą (albo wodą zmieszaną z mlekiem) i włożyć do rozgrzanego piekarnika. To samo można zrobić z "wczorajszym" pieczywem.

Pieczywo tostowe, niezależnie od tego, czy już otwarte, czy jeszcze zamknięte, przechowuj zawsze w lodówce, a wówczas nie spleśnieje tak szybko.

Napoczęty chleb będzie dłużej świeży i miękki, jeśli zakryjesz krojoną powierzchnię zwilżonym papierem pergaminowym.

Podgrzewane bułeczki albo upieczone tosty będą dłużej gorące i chrupiące, jeśli podłożysz kawałek folii pod wieczko koszyka na pieczywo.