Jak długo można przechowywać żywność?

Jak długo można przechowywać żywność?

Autor Zdjęcia: photos.com

Nalewki i wina – nadają się do spożycia nawet po kilkunastu latach.

Zaglądasz do spiżarni lub piwnicy, a tam... konfitury z etykietką "2008 rok" i nalewki "rocznik 2006". Nadają się jeszcze do spożycia czy już nie? Czas rozwiać wątpliwości.

Każdy z produktów żywnościowych ma inny termin przydatności do spożycia. Ile można przechowywać dżemy, a ile nalewki czy konserwy, aby były smaczne i zdrowe?

Zaprawy (marynaty, kompoty, dżemy)
– najlepiej spożyć w ciągu 12 miesięcy od daty ich przyrządzenia. Po tym czasie mogą stracić walory smakowe lub ładny kolor.

Suszone warzywa i owoce – należy przechowywać w spiżarni maksymalnie rok. W międzyczasie warto upewniać się, czy nie dostała się do nich wilgoć ani insekty.

Kasze, mąki, makarony, cukier – przechowuj w spiżarni do 6 miesięcy. Pamiętaj, by chronić żywność przed wilgocią, słońcem i szkodnikami.

Konserwy – trzymaj w spiżarni przez 6–10 miesięcy. Sprawdzaj, czy nie mają wzdętych denek i czy nie rdzewieją.

Masło, jajka – zachowują świeżość przez 6–10 dni. Utrzymuj je w chłodzie.

Nalewki i wina – nadają się do spożycia nawet po kilkunastu latach.