Co zrobić z jedzeniem po świętach? Jakie produkty można zamrażać?

2017-12-22 10:39

Święta, święta i po świętach. Co zrobić z resztkami jedzenia, które szkoda wyrzucić? Schab, rolada mięsna, paszteciki do barszczu, a nawet pasztet! Produkty w zamrażarce mogą leżeć pół roku. Nie wszystkie jednak nadają się do mrożenia. Sprawdź, co wolno mrozić, a czego nie i ile czasu można trzymać w zamrażarce warzywa, a ile mięso.

czy_pasztet_na_swieta_mozna.jpg
Autor: pixabay.com Pamiętaj! Raz rozmrożonego mięsa na pasztet nie można mrozić ponownie. Nie ma znaczenia, czy w międzyczasie je usmażymy, ugotujemy, czy upieczemy.

Spis treści

  1. 2 podstawowe zasady zamrażania produktów
  2. Produkty, które do mrożenia się nie nadają to:
  3. Jak długo można mrozić mięso?
  4. Jak długo można mrozić warzywa?
  5. Dlaczego drób mrozimy krócej niż inne rodzaje mięs?

2 podstawowe zasady zamrażania produktów

Pierwszą i podstawowa zasadą zamrażania jest to, że temperatura w zamrażarce nie może być wyższa niż -18 stopni Celsjusza. Mrozimy prawie wszystko, nawet bułki i chleb. Drugą ważną zasadą jest to, że lepiej przechowują się w zamrażarce produkty świeże niż te ugotowane.

Produkty, które do mrożenia się nie nadają to:

jajka

soki

majonez

banany

sałata

Jak długo można mrozić mięso?

wołowina i cielęcina - do 8 miesięcy

wieprzowina - do 6 miesięcy

mięso mielone - do 2 miesięcy

schabowe, gulasz - do 6 miesięcy

mięso drobiowe, ryby morskie i słodkowodne - do 3-4 miesięcy

Jak długo można mrozić warzywa?

owoce - do 5-6 miesięcy

warzywa twarde, korzeniowe - do 3-6 miesięcy

warzywa miękkie - do 12 miesięcy

Dlaczego drób mrozimy krócej niż inne rodzaje mięs?

Drób zawiera więcej tłuszczów nienasyconych, które łatwiej i szybciej ulegają utlenianiu, dlatego właśnie mrozimy je krócej - do 3-4 miesięcy.

Dziczyzna oraz kiełbasa mogą przeleżeć w zamrażarce nawet pół roku, ale już dzikie ptactwo jedynie 2 miesiące.