Co zrobić z jedzeniem po świętach? Jakie produkty można zamrażać?

Co zrobić z jedzeniem po świętach? Jakie produkty można zamrażać?

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Pamiętaj! Raz rozmrożonego mięsa na pasztet nie można mrozić ponownie. Nie ma znaczenia, czy w międzyczasie je usmażymy, ugotujemy, czy upieczemy.

Święta, święta i po świętach. Co zrobić z resztkami jedzenia, które szkoda wyrzucić? Schab, rolada mięsna, paszteciki do barszczu, a nawet pasztet! Produkty w zamrażarce mogą leżeć pół roku. Nie wszystkie jednak nadają się do mrożenia. Sprawdź, co wolno mrozić, a czego nie i ile czasu można trzymać w zamrażarce warzywa, a ile mięso.

2 podstawowe zasady zamrażania produktów

Pierwszą i podstawowa zasadą zamrażania jest to, że temperatura w zamrażarce nie może być wyższa niż -18 stopni Celsjusza. Mrozimy prawie wszystko, nawet bułki i chleb. Drugą ważną zasadą jest to, że lepiej przechowują się w zamrażarce produkty świeże niż te ugotowane.

Produkty, które do mrożenia się nie nadają to:

  • jajka

  • soki

  • majonez

  • banany

  • sałata

Jak długo można mrozić mięso?

  • wołowina i cielęcina - do 8 miesięcy

  • wieprzowina - do 6 miesięcy

  • mięso mielone - do 2 miesięcy

  • schabowe, gulasz - do 6 miesięcy

  • mięso drobiowe ryby morskie i słodkowodne - do 3-4 miesięcy

Jak długo można mrozić warzywa?

  • owoce - do 5-6 miesięcy

  • warzywa twarde, korzeniowe - do 3-6 miesięcy

  • warzywa miękkie - do 12 miesięcy

Dlaczego drób mrozimy krócej niż inne rodzaje mięs?

Drób zawiera więcej tłuszczów nienasyconych, które łatwiej i szybciej ulegają utlenianiu, dlatego właśnie mrozimy je krócej - do 3-4 miesięcy.

Dziczyzna oraz kiełbasa mogą przeleżeć w zamrażarce nawet pół roku, ale już dzikie ptactwo jedynie 2 miesiące.