Jak czytać etykiety na żywności? Krótki poradnik

Jak czytać etykiety na żywności? Krótki poradnik

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Łatwo nauczyć się czytać etykiety i korzystać z tej wiedzy podczas zakupów. Wybierać mądrzej. 

Jak czytać etykiety na produktach żywnościowych? To proste. Pomoże w tym nasz krótki poradnik. Uzbrojeni w wiedzę, śmiało możecie wyruszyć na zakupy.

Polecamy także: GDA - co oznacza?  oraz  Produkty mięsne - jak czytać etykiety?

  • SKŁAD zawsze jest podawany w kolejności malejącej, od największej do najmniej ilości. 

  • Jeśli na jednym z trzech pierwszych miejsc jest SÓL lub CUKIER - nie kupuj!

  • Pamiętaj, że 1 łyżeczka CUKRU to 5 g. Czy słodzisz swój jogurt 6 łyżeczkami cukru?!

  • CUKIER kryje się pod nazwami glukoza, fruktoza, sacharoza, maltoza, syrop glukozowo-fruktozowy, syrop kukurydziany.

  • Duża ILOŚĆ składników może oznaczać niską wartość odżywczą.

  • Im mniej NAZW składników znasz lub rozumiesz, tym gorzej dla produktu. Nie kupuj go.

  • MOM to mięso oddzielone mechanicznie i zmielone ze wszystkim, co dało się oddzielić razem z mięsem. Nie kupuj!

  • Tłuszcze TRANS są częściowo utwardzone/uwodornione. Unikaj!

  • Zwracaj uwagę na WARTOŚĆ ODŻYWCZĄ i informacje o ALERGENACH.

Ocena: 4,5