Gdzie kupić MIĘSO Z GĘSI? Lepsza gęś świeża czy mrożona?

Gdzie kupić MIĘSO Z GĘSI? Lepsza gęś świeża czy mrożona?

Autor Zdjęcia: photos.com

Gęsina stopniowo wraca do łask

Gęsina to tradycyjne polskie mięso, wyjątkowo smaczne i zdrowe. Zanim jednak podamy je na stół, trzeba gęś kupić. Czy lepsza jest gęś świeża, czy mrożona? Jaka lepiej się piecze i smakuje?

Gęsina zawiera mało tłuszczu oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, korzystnie wpływające na serce. Mrożoną gęś, najczęściej w całości i ważącą ok. 4 kilogramów, możemy kupić przez cały rok. Dostępna jest głównie w supermarketach.

Jednak dużo smaczniejsza jest gęsina świeża, zwłaszcza od połowy października do połowy stycznia. Można ją kupić na bazarach i targowiskach, bezpośrednio u hodowców lub w małych sklepach ze zdrową żywnością. Jedną z najlepszych w Polsce jest ferma w Kołudzie Wielkiej (woj. kujawsko-pomorskie).

Kupowanie gęsiny: o czym pamiętać?

Kupując gęś, warto sprawdzić, czym była karmiona, czy pochodzi z tak zwanego wolnego wybiegu oraz czy hodowca ma certyfikaty jakości. Cena nie może być zbyt niska, ponieważ jej zaniżenie często oznacza, że gęsina jest nie najlepszej jakości.

Artykuły z tej kategorii