FoodSaver – dla zdrowia i środowiska!

FoodSaver – dla zdrowia i środowiska!

Autor Zdjęcia: Materiały prasowe FoodSaver@

Próżniowe pakowanie produktów żywnościowych to bezpieczna i skuteczna metoda przechowywania

Lato to nie tylko najlepszy moment dla urlopowiczów, ale też czas, w którym natura hojnie obdarowuje nas owocami. Podczas upałów owoce i warzywa niestety szybko się psują. A gdyby tak opóźnić ten proces za pomocą próżniowego pakowania produktów żywnościowych?

O zaletach próżniowego pakowania żywności wiemy nie od dziś. Próżniowe przechowywanie żywności polega na „odpompowaniu” powietrza z wnętrza opakowania, w którym znajduje się dany produkt. Tak uszczelnione torebki i pojemniki zapobiegają rozwojowi różnych bakterii, pleśni i drożdży. Próżniowe pakowanie wydłuża termin przydatności produktów, chroni nas przed zatruciem pokarmowym, a oprócz tego jest niezwykle wygodne.

Próżniowe pakowanie wydłuża termin przydatności do spożycia produktów spożywczych

 

Wiesz, co jesz

Próżniowe pakowanie chroni ulubione potrawy przed utratą wilgoci, a suche produkty – przed wchłanianiem wody z zewnątrz. Smak, zapach i konsystencja posiłku pozostają takie same. Na rynku istnieje szeroki asortyment zgrzewarek próżniowych, które różnią się wyglądem, parametrami technicznymi i funkcjami. FoodSaver FFS006X to wygodny i prosty sposób na bezpieczne przechowywanie jedzenia. Urządzenie pozwala zachować świeżość produktów nawet do 5 razy dłużej! Dzięki takiemu rozwiązaniu zebrane owoce i warzywa można jeść bez obaw nawet po zakończeniu sezonu. Wiele produktów, oprócz szczelnego zamknięcia, wymaga dodatkowo niskiej temperatury, o czym warto pamiętać chociażby przy marynowaniu mięsa, pakowaniu serów, wędlin, zup czy deserów.

Upieczone mięso przeznaczone do mrożenia najlepiej przechowywać w próżniowym opakowaniu

Funkcjonalność i wygoda!

Zgrzewarka próżniowa FoodSaver FFS006X ma wiele zalet. Dzięki schowkowi na rolkę i gilotynę oszczędzamy miejsce w kuchni. Ledowe kontrolki postępu pracy pozwalają nam oszacować czas próżniowego pakowania i zgrzewania. Zgrzewarka wyposażona jest w oddzielne tryby uszczelniania dla żywności suchej oraz dań wilgotnych i soczystych. Model FoodSaver FFS006X pozwala także uszczelnić torebkę bez usuwania z niej powietrza, co z kolei doskonale sprawdza się w krótkotrwałym przechowywaniu jedzenia takiego jak chipsy czy nachosy. Pakowanie próżniowe pozwala zachować świeżość wielu produktów, m.in.: pieczywa, świeżych ziół, mięsa czy żywności liofilizowanej (np. kawy). Gratką dla miłośników prostych i szybkich rozwiązań jest tryb do marynowania, który pozwala zamarynować żywność w kilka minut, a nie godzin. Ciekawym rozwiązaniem jest również tryb pulsacyjny, przeznaczony do delikatnych produktów takich jak wypieki, chleb, czy ciastka. Wkomponowaną w urządzenie tackę ociekową w razie potrzeby można wyjąć i umyć (również w zmywarce).

Próżniowe marynowanie to lepszy smak potrawy 

Kompatybilność z opakowaniami FRESH

Zdrowe przechowywanie jedzenia to nie tylko oszczędność pieniędzy, ale i świetny sposób na ochronę środowiska. Zgrzewarka próżniowa FoodSaver FFS006X jest dostosowana do uszczelniania torebek strunowych i pojemników FoodSaver FRESH. Co to oznacza? Szczelnie przechowywane jedzenie to oszczędność czasu, pieniędzy i miejsca w koszu na odpadki. Korzystanie z pojemników i torebek FoodSaver FRESH ogranicza straty folii, a przede wszystkim czasu, jaki przeznaczamy na pakowanie jedzenia. Teraz codzienne przygotowywanie żywności to czysta przyjemność!

Sałatki, dodatki, owoce są bezpieczne w próżniowym opakowaniu

 

Urządzenia FoodSaver można kupić TUTAJ 

 

Materiał partnerski powstał przy współpracy z FoodSaver

Ocena: 5