Domowe zgrzewarki do pakowania próżniowego: jak wydłużyć świeżość produktów spożywczych

2017-12-22 13:51 Akcja_partnerska

Jak nie marnować żywności - to temat, który  powraca do nas szczególnie w okresie świątecznym.Ponad 2 miliony ton żywności rocznie marnują gospodarstwa domowe w Polsce według danych Eurostatu. Główną przyczyną wyrzucania jedzenia do kosza jest przegapienie terminu przydatności do spożycia (46%) oraz niewłaściwe przechowywanie żywności (33%). Rozwiązaniem tego problemu może być kupno domowej zgrzewarki do pakowania próżniowego. Dowiedz się, dlaczego warto ją mieć! Przeczytaj także: Bezpieczne przechowywanie żywności: domowe pakowanie próżniowe

Jak wydłużyć  świeżość i chronić produkty spożywcze - domowe zgrzewarki do pakowania próżniowego
Autor: Shutterstock Jak wydłużyć  świeżość i chronić produkty spożywcze - domowe zgrzewarki do pakowania próżniowego

Prostym  sposobem  na wydłużenie przydatność i artykułów  spożywczych są zgrzewarki próżniowe do użytku domowego. Pierwsze zgrzewarki próżniowe powstały pod koniec lat 80. XX w., kiedy to niemiecki wynalazca Hans  Kristen  stworzył  urządzenie, które eliminowało powietrze  z  opakowań. Był to pierwszy sprzedawany na świecie system pakowania próżniowego znany później jako FoodSaver.  Także dziś jednym z liderów w tym segmencie jest marka FoodSaver.

Ideą  pakowania  próżniowe go  jest  wydłużenie  świeżości  oraz  zapewnienie  ochrony  produktom spożywczym.

System FoodSaver został zaprojektowany w celu usunięcia powietrza ze specjalnie zaprojektowanych worków, pojemników i folii, tak a by żywność w nich zamknięta była przechowywana w próżni. Za sprawą braku powietrza w pojemniku owoce, warzywa oraz mięso zachowują swój smak, kolor i świeżość  na dłużej,  nawet  pięciokrotnie  w  porównaniu  do  tradycyjnego sposobu przechowywania w lodówce.

Zaletą korzystania z próżniowego przechowywania żywności, oprócz wydłużenia daty jej przydatności do spożycia, jest również wyeliminowanie tlenu, co sprawia, że bakterie nie namnażają się. Pakowanie próżniowe zapobiega wysychaniu wilgotnych produktów, utrzymuje produkty bogate w tłuszcz i olej w odpowiedniej kondycji, ułatwia marynowanie ryb i mięs. Znacząco wpływa na budżet domowy, pozwalając zaoszczędzić poprzez kupowanie większych ilości w niższych cenach.

Najprostszym systemem próżniowym, który pomoże zachować świeżą żywność na dłużej są zgrzewarki próżniowe.W Polsce dostępne są 3 zgrzewarki próżniowe FoodSaver. Zróżnicowane są pod względem funkcji, wyposażenia oraz designu.