Polenta: co to jest? Przepisy na dania z polentą

Polenta: co to jest? Przepisy na dania z polentą

Autor Zdjęcia: photos.com

Polenta to idealny dodatek np. do potraw z sosem

Polenta to włoski specjał gotowany z mąki kukurydzianej. Jest uniwersalnym dodatkiem do mięs, ryb, zup i przekąsek. Sprawdź, jak zrobić polentę i co można z niej przyrządzić. Podajemy przepisy na pikantną zapiekankę i chipsy z polenty.

Polenta to grubo mielona mąka kukurydziana ugotowana w niewielkiej ilości wody z dodatkiem soli. Tworzy gęstą papkę, którą wykłada się równą warstwą na tacę i zostawia do ostygnięcia. Ostudzoną polentę kroi się nożem maczanym w zimnej wodzie  - w kostkę, krążki, paseczki... W tej postaci może zastąpić makaron, a nawet pieczywo. W postaci grubych plastrów podawana jest z gulaszem, ragout z królika, jagnięciny, dziczyzny, polewana sosem z grzybów lub pomidorów. Może być smażona na boczku, zapiekana z serem kozim lub kiełbasą. Doskonała jest również pieczona na grillu. Poniżej dwa przepisy – na zapiekankę i smażone chipsy z polenty.

Polenta: pikantna zapiekanka z włoską kapustą

Składniki:

  • ½ kg mąki kukurydzianej

  • ½ kapusty włoskiej

  • ½ szklanki bulionu warzywnego

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki oleju

  • łyżka masła

  • papryczka chili

  • 4 łyżki startego parmezanu

  • sól

Sposób przygotowania:

W garnku zagotuj 1½ l osolonej wody. Ciągle mieszając, wsypuj stopniowo mąkę kukurydzianą i gotuj 15 minut na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy masa się zagęści i zacznie odstawać od ścianek garnka, wyłóż ją na tacę, rozsmaruj na grubość 1 cm. Zostaw do ostygnięcia. 

Kapustę poszatkuj, podlej bulionem, gotuj 20 minut, osącz. Czosnek obierz i posiekaj. Chili oczyść z pestek, pokrój drobniutko. Kapustę przesmaż na rozgrzanym oleju, dodaj czosnek i chili, przypraw solą. 

Formę żaroodporną posmaruj masłem. Polentę pokrój w romby, ułóż w formie na przemian z kapustą. Wierzch posyp parmezanem. Zapiekaj 20 minut w temperaturze 180 st. C.

Chipsy z polenty z duszoną cebulą

Składniki:

  • 250 g mąki kukurydzianej

  • 3 czerwone cebule

  • 40 g rodzynek

  • łyżka masła

  • 4 łyżki octu winnego

  • olej

  • liść laurowy

  • tymianek, szałwia, rozmaryn

  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zagotuj 900 ml osolonej wody, mieszając, wsyp powoli mąkę kukurydzianą. Dodaj sporą szczyptę ziół, mieszając, gotuj 15 minut. Gdy masa się zagęści, wyłóż na tacę, cienko rozsmaruj, ostudź.

Rodzynki sparz i osącz z wody. Cebule obierz, pokrój w półplasterki, zeszklij na maśle. Dodaj liść laurowy, wlej ocet winny, wymieszaj, przypraw do smaku solą i pieprzem. Duś kilka minut, wsyp rodzynki, wymieszaj. 

Polentę pokrój w wąskie romby. Dużą ilość oleju rozgrzej w rondlu, usmaż polentę z obu stron na złoto. Osącz na papierze kuchennym. Chipsy podawaj z cebulą.