Jak grillować kukurydzę? Porady i przepisy [WIDEO]

2016-07-24 18:04

Grillowanie kukurydzy nie jest w Polsce popularne, warto jednak spróbować, bo to naprawdę bardzo smaczna przekąska. Oto wskazówki, jak bezpiecznie przyrządzić kukurydzę z grilla.

jak-grillowac-kukurydze.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Grillowana kukurydza to ciekawa w smaku i bardzo pożywna przekąska

Spis treści

  1. Kukurydza grillowana w liściach
  2. Kukurydza grillowana w folii aluminiowej
  3. Kukurydza grillowana saute
  4. Przepisy na masło do kukurydzy

Są trzy sposoby na bezpieczne grillowanie kukurydzy, a mianowicie: kukurydza grillowana w liściach, kukurydza grillowana bez liści po uprzednim podgotowaniu i kukurydza grillowana w folii spożywczej po wcześniejszym podgotowaniu.

Kukurydza grillowana w liściach

Odchyl wierzchnie liście z kolby kukurydzy, ale ich nie odrywaj. Usuń wewnętrzne liście i nitki. Dokładnie opłucz kolbę razem z liśćmi. Zawiń liście z powrotem na kolbę. Włóż kukurydzę do wody i mocz przez pół godziny. Po wyjęciu odwiń liście, posmaruj ziarna masłem zwykłym lub smakowym (przepisy znajdziesz poniżej) i znów zawiń liśćmi. Połóż kolbę na ruszcie i grilluj przez 15-20 minut, co jakiś czas obracając. Liście będą się przypalały, ale ochronią ziarna, które upieką się wybornie.

Kukurydza grillowana w folii aluminiowej

Całkowicie usuń z kukurydzy liście i nitki. Dokładnie ją umyj i podgotuj w wodzie przez 10 minut. Wyjmij kolbę z wody, posmaruj masłem, posyp solą i pieprzem do smaku (możesz też posmarować ją masłem czosnkowym). Następnie zawiń każdą kolbę osobno w spożywczą folię aluminiową. Połóż kolby na grillu i piecz przez 7-10 minut.

Kukurydza grillowana saute

Usuń wszystkie liście i nitki kukurydzy i porządnie ją umyj pod bieżącą wodą. Gotuj ją w osolonej wodzie przez 10 minut. Posmaruj masłem i dopraw tak, jak lubisz. Połóż na ruszcie i grilluj, obracając, przez 10-15 minut.

Przepisy na masło do kukurydzy

Masło czosnkowe: pół kostki miękkiego masła ubij z 2-3 zgniecionymi ząbkami czosnku, szczyptą pieprzu i łyżeczką posiekanego koperku. 

Masło paprykowe: wymieszaj miękkie masło z połową upieczonej i posiekanej papryki, łyżeczką pieprzu i szczyptą chilli.

Masło czosnkowo-cytrynowe: zmieszaj masło z 2 łyżeczkami soku z cytryny, łyżeczką startej skórki cytrynowej, łyżeczką świeżo zmielonego pieprzu i dużym przeciśniętym ząbkiem czosnku.