Syberyjskie pielmieni - przepis na danie z kuchni rosyjskiej

2021-03-29
Syberyjskie pielmieni
Autor: Shutterstock Przepis na syberyjskie pielmieni.
średni
45 min
4

Syberyjskie pielmieni to rodzaj pierogów, do farszu których dodaje się mięso wieprzowe i wołowe. Sprawdź jak zrobić to przepyszne danie mączne.

Wypróbuj również inne przepisy smacznej kuchni rosyjskiej:

Szczi - przepis na rosyjski kapuśniak    Solianka: rosyjska zupa według Magdy Gessler    Rosolnik: rosyjska zupa ogórkowa 

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 15 dag wołowiny
  • 15 dag wieprzowiny
  • cebula
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zagnieć mąkę z jajkiem, solą i ok. 1/2 szklanki ciepłej wody.
  • Ciasto przykryj ściereczką, by nie obsychało.
  • Mięso i cebulę zmiel, przypraw solą, pieprzem, gałką, dodaj 1–2 łyżki przegotowanej wody, wymieszaj.
  • Ciasto rozwałkuj na placek grubości 2 mm.
  • Wytnij kieliszkiem krążki, na każdym połóż kulkę mięsa, starannie zlep.
  • Wkładaj do wrzącej osolonej wody. Gotuj ok. 10 minut, aż wypłyną.