Prawdziwy tadżin - jak zrobić? Przepis na tadżin z kurczakiem i oliwkami

Prawdziwy tadżin - jak zrobić? Przepis na tadżin z kurczakiem i oliwkami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Prawdziwy tadżin przygotowuje się w specjalnym naczyniu od którego pochodzi nazwa potrawy.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Tadżin to najpopularniejsze, "jednogarnkowe" danie kuchni marokańskiej. Marokańczycy przygotowują je w specjalnym, stożkowatym naczyniu, ustawionym na wolnym ogniu. Można je jednak wykonać na kuchence, w zwykłym garnku. Tadżin istnieje zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i w wersji mięsnej lub z owocami morza. Smaku dodają mu przyprawy: cynamon, imbir, szafran i świeża kolendra. By danie było bardziej syte, można je podawać z kaszką kuskus. Najpopularniejsza jest wersja z kurczakiem i oliwkami - podajemy przepis na to danie!

 

Składniki

  • 1 kurczak

  • 1 cebula

  • 250 g zielonych oliwek z pestkami

  • 4 ziemniaki

  • pęczek świeżej kolendry

  • pietruszka do dekoracji

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 pomidory bez skórki

  • 2 marchewki

  • imbir do smaku (świeży)

  • szafran - 5 nitek

  • oliwa z oliwek

Przygotowanie krok po kroku:

  • W garnku rozgrzej 3 do 5 łyżek oliwy. Wrzuć drobno posiekaną cebulkę oraz czosnek. Dodaj pomidory obrane ze skórki.

  • Kiedy stworzą w miarę jednolitą  masę, dodaj pokrojone w plastry ziemniaki oraz pokrojone w grube słupki marchewki.

  • Wszystko gotuj na średnim ogniu, w razie potrzeby uzupełniając wodą.

  • Kiedy warzywa nieco zmiękną, dodaj pokrojonego na kawałki kurczaka i układaj na warstwie ziemniaków i marchewki.

  • Po pół godzinie uzupełnij płyn i dodaj oliwki, posiekaną kolendrę, starty imbir oraz szafran. Posól i popieprz do smaku.

  • Całość gotuj na małym ogniu dopóki mięso nie będzie samo odchodziło od kości. Możesz podawać z kaszą kuskus.

Ocena: 1,8