Mini pączki w syropie: przepis na pączki z mleka w proszku

2021-03-29
Mini pączki w syropie: przepis na pączki z mleka w proszku
Autor: Shutterstock Gulab Jamun, czyli mini pączki maczane w syropie i posypane pistacjami
łatwy
20 min
4

Trochę inne pączki z mleka w proszku, które po usmażeniu macza się w syropie. Wypróbuj ten przepis koniecznie. Te mini pączki nie są pracochłonne. Oryginalnie jest to przepis kuchni indyjskiej, nazywają się GULAB JAMUN, uwielbiają je wszyscy. Macza się je w syropie kardamonowym i posypuje pokruszonymi orzeszkami pistacjowymi lub migdałami, ale będzie do nich pasował dowolny syrop o twoim ulubionym smaku. Rozpływają się w ustach!

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 1 szklanka mleka w proszku (nie w granulkach)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka kaszy manny
  • 1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
  • olej do głębokiego smażenia
  • 2 łyżki orzeszków pistacjowych lub płatków migdałowych do posypania
  •  
  • Syrop:
  • 1 - 1,5 szklanki
  • 2 szklanki wody
  • 4-5 rozgniecionych strąków kardamonu
  • kilka kropel wody różanej (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotuj syrop: rozpuść cukier w wodzie, dodaj rozgnieciony kardamon i gotuj na małym ogniu ok. 10-15 min. Ostudź do temperatury pokojowej, dodaj wodę różaną i zamieszaj.
  • Zmieszaj mleko w proszku z proszkiem do pieczenia, mąką, kaszą manną, proszkiem do pieczenia, rozrób z jogurtem. Ciasto powinno być miękkie i lepkie, ale nie za bardzo lepkie (reguluj dodając mąkę lub jogurt).
  • Utocz małe kulki (nieco mniejsze niż nasze mini pączki).
  • W rondlu rozgrzej olej - temperatura oleju ma być nieco niższa niż w przypadku naszych tradycyjnych pączków (ok. 150-160 stopni). Partiami smaż pączki na rumiano ze wszystkich stron.
  • Wyjmuj łyżką cedzakową i przekładaj do miseczki z syropem. Pączki przed podaniem powinny się moczyć w syropie ok. 2 godz.
  • Pączki przechowujemy w lodówce. Możemy je podawać także na ciepło (podgrzane w mikrofalówce lub piekarniku) np. z lodami, bitą śmietaną itp.