Labskaus - północnoniemiecki delikates z ziemniaków, buraków, mięsa i śledzi

Labskaus - północnoniemiecki delikates z ziemniaków, buraków, mięsa i śledzi

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Labskaus - idealne połączenie smaków słonego, kwaśnego i słodkiego

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Labskaus to w wolnym tłumaczeniu "potrawa do delektowania się". Ta nieco egzotyczna dla nas mieszanina gotowanych ziemniaków, peklowanej wołowiny, marynowanych śledzi i buraczków budzi wielkie emocje smakoszy. Bo mimo dziwnej konsystencji papki, koloru i dodatków to jest naprawdę pyszne. 

Składniki

  • 800 g wołowiny peklowanej

  • 2 liście laurowe

  • 5 ziaren pieprzu

  • 1 kg ziemniaków

  • 500 g cebuli

  • 1 łyżka smalcu

  • 4 śledzie typu matjas

  • 1 ogórek konserwowy

  • 500 g marynowanych buraków

  • 4 rolmopsy

  • 4 jajka

  • 12 korniszonów, malutkich ogóreczków konserwowych

  • masło

  • sól

  • pieprz

  • sos worcestershire

Przygotowanie krok po kroku:

  • Peklowaną wołowinę ugotować do miękkości, pozostawić w cieple.

  • Oddzielnie w osolonym wrzatku ugotować ziemniaki.

  • Na patelni rozgrzać smalec i zeszklić na nim drobno poszatkowaną cebulę.

  • Posiekane buraki, ogórek konserwowy, matjasy i cebulę wymieszać z przeciśniętymi przez praskę ziemniakami.

  • Mięso zmielić i dodać do reszty.

  • Wszystko wymieszać na gładką masę, doprawić solą, pieprzem i sosem worcestershire.

  • Następnie na maśle usmażyć sadzone jajka.

  • Z masy ziemniaczanej uformować babeczkę, obok położyć jajka sadzone, korniszony i rolmopsa.

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0