Kaczka po seczuańsku

2008-05-26
Kaczka po seczuańsku
Autor: Shutterstock Kaczkę po seczuańsku z łatwością przygotujesz w domu.
łatwy
0 min
4

Kaczka po seczuańsku to flagowe danie kuchni chińskiej. Warto pokusić się o przygotowanie tego przysmaku we własnej kuchni. Jak każdy przepis kuchni chińskiej kaczka po seczuańsku jest łatwa w przygotowaniu. 

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umyte i wysuszone mięso nacieramy marynatą i odstawiamy do lodówki na 2 godziny, a następnie pieczemy w temp. 200 st., aż będzie zrumienione i miękkie.
  • Mięso wyjmujemy z sosu, który odstawiamy do schłodzenia. Z powstałej galaretki zdejmujemy tłuszcz i przygotowujemy sos.
  • Na oleju smażymy posiekaną cebulę i czosnek przez 2 minuty. Dodajemy sos sojowy, miód i ocet. Wszystko razem mieszamy i dodajemy galaretkę z sosu z pieczenia kaczki. Studzimy.
  • Kaczkę kroimy w plastry, które układamy na zielonej sałacie. Polewamy zimnym sosem i posypujemy dymką.