Krem do tortu z serka mascarpone i bitej śmietany - lekki i aksamitny

Krem do tortu z serka mascarpone i bitej śmietany - lekki i aksamitny
Autor: Shutterstock Ten krem to prawdziwe cudo - zarówno pod względem smaku, jak i konsystencji
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Przygotowanie doskonałego kremu do tortu jest łatwe. Najlepszy krem powinien być puszysty i aksamitny. Powinien być także na tyle stabilny, aby utrzymać warstwę ciasta i nie spływać. Polecamy przepis na lekki krem do tortów z serka mascarpone i bitej śmietany. Nie jest trudny do przygotowania, za to jest pyszny i lekki.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śmietanę, miskę, w  której będziemy ją ubijać i pazury miksera włożyć do lodówki na godzinę lub dłużej.
  • Mocno schłodzoną śmietanę należy przełożyć do dużej schłodzonej miski. Dodać aromat oraz przesiany przez sitko cukier puder.
  • Ubijać mikserem, zaczynając od najwyższych obrotów (ok 3 minut), a następnie zmniejszyć prędkość, aby lepiej obserwować stan śmietany.
  • Należy bardzo uważać by nie przebić śmietany, bo się zważy.
  • Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone i dalej miksować na niskich obrotach, aż do połączenia składników.
  • Krem z serka mascarpone i bitej śmietany jest gotowy, gdy składniki stworzą jednolitą, gładką masę.
  • W konsystencji krem do tortu powinien przypominać bardzo dobrze ubitą śmietanę.
Śmietana kontra śmietanka. Czym się różnią? Rodzaje, właściwości, zastosowanie

Krem z mascarpone

Krem do tortu z serka mascarpone i bitej śmietany jest delikatny i niezbyt sztywny, dlatego najlepiej przygotować go do niezbyt wysokich ciast. Znakomicie komponuje się z delikatnym biszkoptowym ciastem i sezonowymi owocami - truskawki czy maliny w połączeniu z tym kremem smakują wprost nieziemsko.

Ubijanie śmietany do kremu

Dobrze ubita śmietana to w tym kremie podstawa. Aby mieć większe szanse na jej prawidłowe przygotowanie można zastosować kilka trików. Nie da to gwarancji, że wyjdzie idealna, ale zdecydowanie zwiększy szanse na sukces. Po pierwsze śmietanka powinna być dobrze schłodzona. Warto również schłodzić naczynie, w którym będziemy ją ubijać i pazury miksera. Wystarczy na kilkanaście minut wstawić je do zamrażarki. Po drugie, warto wybrać dość wysokie i wąskie naczynie. I po trzecie - trzeba bardzo uważać, żeby śmietany nie przebić, bo zwarzonej nie uratujemy. Najlepiej jest uważnie ją obserwować w trakcie całego procesu ubijania i zakończyć je w momencie, gdy śmietana będzie na tyle sztywna, że pazurki miksera będą zostawiały na niej wyraźny wzór.

Szukasz przepisu na krem? Polecamy sprawdzone receptury: 

Krem budyniowy do tortu - przepis na krem z masłem

Krem maślany do dekoracji tortów i babeczek: przepis podstawowy

Krem tortowy z cappuccino w proszku

Jak zrobić mniej kaloryczny krem do tortu?

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej