Rozgrzewający korzenny kompot z dyni - najlepszy na ciepło!

Rozgrzewający korzenny kompot z dyni - najlepszy na ciepło!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kompot z dyni z rozgrzewającymi przyprawami, podawany na ciepło, to znakomity sposób na rozgrzanie się!

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Rozgrzewający kompot z dyni zamiast gorącej  herbaty? Czemu nie! Szczególnie, że dynia jest  zdrowa, warto ją jeść, a na dodatek rośnie ogromna i często nie wiadomo co z nią zrobić. Alternatywa dla dyniowego puree, zupy z dyni i pikli  - pyszny kompot!

Składniki

  • 1/2 dyni  piżmowej

  • kilka goździków

  • kora cynamonu albo cynamon w proszku do smaku

  • 3 łyżki cukru trzcinowego

  • sok z 1/2 cytryny

  • 1/2 łyżeczki kurkumy

  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Dynię obrać, wydrążyć pestki, pokroić w kostkę.

  • Przełożyć do  garnka i zalać 1 l zimnej wody.

  • Dodać przyprawy, sok z cytryny oraz cukier

  • Całość gotować aż dynia lekko zmięknie, uważając, by jej nie rozgotować.

  • Kompot podawać na ciepło, choć zimny też smakuje doskonale.

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5