Pigwa w słoikach: kompot z pigwy na zimę

Pigwa w słoikach: kompot z pigwy na zimę

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Cierpka pigwa w kompocie zyskuje rozkoszną słodycz

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kompot z owoców pigwy zwyczajnej wyróżnia się oryginalnym, orzeźwiającym aromatem. Warto mieć kilka słoików w domowej spiżarni. Podajemy przepis na kompot z pigwy - w sam raz na zimę.

Składniki

  • 2 kg owoców pigwy

  • 1 l wody

  • 300 g cukru

  • sok z cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Owoce umyć, osuszyć, pokroić na ósemki, usunąć gniazda nasienne, natychmiast wrzucać do wody z dodatkiem soku cytrynowego, aby owoce nie ciemniały.

  • W rondlu doprowadzić do wrzenia 1 litr wody, dodać cukier. Przygotowaną pigwę przełożyć do sterylnych słoi, zalać gorąca wodą z cukrem, szczelnie zamknąć. Pasteryzować 30 minut.

Ocena: 3,3