Papierówki w syropie z wanilią - idealne jabłka w słoikach

Papierówki w syropie z wanilią - idealne jabłka w słoikach

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Papierówki w syropie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Papierówki w syropie to regionalny przepis na przetwory z jabłek, rodem z województwa lubuskiego. Idealnie zakonserwowane jabłuszka doskonale smakują zimą, jako deser po obfitym obiedzie.

Składniki

  • niewielkie papierówki, mniej więcej jednakowej wielkości

  • wanilia w laskach - liczba sztuk zależy od ilości jabłek

  • woda

  • cukier

Przygotowanie krok po kroku:

  • Słoiki średniej wielkości oraz pokrywki do nich dokładnie umyć i wyparzyć.

  • Jabłka umyć i osuszyć. W słoikach układać całe jabłka wraz z przekrojonym wzdłuż kawałkiem laski wanilii. Do słoika o pojemności około 400 ml wkładałam 1/4, a maksymalnie 1/3 laski.

  • Wodę zagotować z cukrem w proporcji 2 szklanki cukru na litr wody.

  • Tak przygotowanym syropem zalewać jabłka. Słoiki zakręcać i pasteryzować przez około 5-7 minut.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,2