Kompot z węgierek do słoików

Kompot z węgierek do słoików

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Śliwki węgierki idealnie nadają się na przetwory

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Węgierki to śliwki chyba najbardziej lubiane przez Polaków. Robimy z nich knedle, powidła, dżemy, sosy - i najprostszy kompot w słoikach. 

Składniki

  • 3 kg śliwek,

  • 0,5 kg cukru,

  • 1,5 litra wody,

  • kilka goździków

Przygotowanie krok po kroku:

  • Śliwki umyć, przebrać, a potem każdy owoc nakłuć widelcem lub ostrym patyczkiem.

  • Z wody i cukru zagotować syrop.

  • Śliwki włożyć do słoików i zalać gorącym syropem.

  • Pasteryzować około pół godziny w temperaturze 85ºC.

  • Podawać rozcieńczony wodą, wedle upodobania.