Kompot z gruszek w słoikach - najlepszy, bo z babcinego przepisu

2022-08-30
Kompot  z gruszek
Autor: Shutterstock Kompot gruszkowy  jest bardzo smaczny, a owoce z niego stanowią doskonały dodatek do deserów.
łatwy
60 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Sezon na przetwory w pełni, dlatego warto jest znać różne przepisy. Babcia zdradziła nam swój przepis, więc podpowiadamy, jak przyrządzić smaczny kompot z gruszek. Czego będziemy potrzebować i jaki będzie koszt zrobienia w domu jednego słoika kompotu z gruszek.

SKŁADNIKI

  • 3 kg dojrzałych twardych gruszek
  • 30 dag cukru
  • 3 litry wody
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
  • kawałek laski wanilii
  • kilka goździków

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrać gruszki, pokroić na ćwiartki lub ósemki  (w zależności od wielkości owoców). 
  • Skropić owoce sokiem z cytryny lub wodą z kwaskiem cytrynowym, by nie ściemniały
  • Zagotować wodę z cukrem, kwaskiem cytrynowym, goździkami i wanilią.
  • Owoce umieścić w słojach, zalać gorącym syropem.
  • Zamknąć słoje, wstawić do wody.
  • Pasteryzować około 20 min w temperaturze 80 st. C. Ostudzić.
Beszamel: Gruszki - właściwości gruszek. Dlaczego warto jeść gruszki?

Galeria: Kompot do obiadu i na zimę - 11 propozycji na kompoty jak u babci