Smoothie z persymoną: przepis na jesienny koktajl z owocem kaki

2021-03-29
Smoothie z persymoną: przepis na jesienny koktajl z owocem kaki
Autor: thinkstockphotos.com Persymona, inaczej kaki lub szaron to pełen witamin owoc. 
łatwy
10 min
4

Smoothie z persymoną i jabłkiem, dzięki odrobinie cynamonu i przyprawy piernikowej, to napój rozgrzewający.  Wyważony dodatek słodyczy czyni z tego koktajlu napój dietetyczny. Doskonały koktajl na śniadanie lub podwieczorek, jako jedna z zalecanych porcji warzyw i owoców dziennie. 

SKŁADNIKI

  • 2 persymony, po ok. 130 g każda, miękkie i dojrzałe
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki soku jabłkowego niefiltrowanego
  • ⅛ łyżeczki cynamonu
  • sok cytrynowy, do smaku
  • szczypta przyprawy piernikowej, do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Persymony przekrój na pół i wyciśnij z nich miąższ (z dojrzałych wychodzi bardzo łatwo), skórki wyrzuć.
  • Jabłko obierz, pokrój na cząstki, usuń gniazda nasienne.
  • Owoce zmiksuj z mlekiem i sokiem jabłkowym. Gdyby koktajl był za gęsty uzupełnij wodą lub dodatkową ilością mleka.
  • Dodaj cynamon i sok cytrynowy do smaku, ponownie zmiksuj.
  • Przed podaniem posyp szczyptą przyprawy piernikowej.