Freakshake kawowy z mleczkiem kokosowym i śliwkami kalifornijskimi

2021-03-29
California Prune Board
Freakshake kawowy z mleczkiem kokosowym i śliwką kalifornijską
Autor: California Prune Board Freakshake kawowy z mleczkiem kokosowym i śliwką kalifornijską
łatwy
30 min
4

Freakshake, to rodzaj koktajlu, który się pije przez grubą słomkę, poprzez ciastko muffinkowe. Konstrukcja tego shake'a wygląda imponująco i zrobił się ostatnio szalenie modny.

SKŁADNIKI

  • Karmel:
  • 70 g cukru
  • 28 g masła
  • 40 ml śmietany kremówki 36%
  • szczypta soli
  • Shake:
  • 75g śliwek kalifornijskich
  • 30ml likieru kawowego
  • 90ml mleka
  • 120 ml mocnej świeżo zaparzonej kawy (przestudzonej)
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • Do dekoracji:
  • wiórki kokosowe
  • mini cupcake (mini mufinka)
  • ziarna kawy
  • 180 ml śmietany kremówki
  • kawa rozpuszczalna

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cukier karmelizujemy. Kiedy nabierze bursztynowej barwy i wszystkie kryształki się rozpuszczą dodajemy zimne masło, mieszamy do połączenia składników.
  • Następnie dodajemy zimną śmietankę i mieszamy do uzyskania gładkiego sosu, zdejmujemy z kuchenki i solimy. Śliwki namaczamy w likierze i niewielkiej ilości mleka (2 łyżki) przez minimum 3 h, a najlepiej przez noc. Śliwki z zalewą i pozostałe składniki dokładnie miksujemy.
  • Przestudzonym karmelem polewamy krawędź szklanki lub słoika, w którym podamy shake’a, zewnętrzne krawędzie dekorujemy wiórkami, czekoladą lub ziarnami kawy. Podajemy z bitą śmietaną, posypany kawą rozpuszczalną i z babeczką nabitą na rurkę.
California Prune Board