Czerwone koktajle warzywne - naturalne źródło zdrowia i energii

2016-09-05 13:41

Koktajle z pomidorów i buraków mają wiele cennych właściwości. Nie tylko oczyszczają organizm z toksyn, ale są także doskonałym źródłem witamin. Poza tym posiadają przepiękny, czerwony kolor. Sprawdź, jak przygotować zdrowotne koktajle warzywne!

Czerwone koktajle warzywne - naturalne źródło energi
Autor: thinkstockphotos.com Buraki - doskonały składnik warzywnych koktajli.

Spis treści

  1. Koktajle z czerwonych warzyw - najlepsze źródło witamin
  2. Koktajl pomidorowy
  3. Koktajl buraczany

Koktajle z czerwonych warzyw - najlepsze źródło witamin

Najlepszym źródłem witamin są surowe owoce i warzywa, ponieważ zawierają największą ilość drogocennych dla zdrowia substancji, które zostają wytrącane w procesie przetwarzania lub obróbki. Koktajle warzywne to w czystej postaci surowe warzywa, tylko, że rozdrobnione i z kilkoma dodatkami smakowymi.

Czerwone koktajle warzywne są najlepszym źródłem prowitaminy A, której niedobory w organizmie są widoczne zwłaszcza jesienią i zimą. Aby ją suplementować, wcale nie trzeba sięgać po preparaty z apteki, wystarczy spożywać czerwone i żółte owoce oraz warzywa. 

Koktajl pomidorowy

Składniki:

4 pomidory

pieprz ziołowy

1/4 posiekanego pora (zostawić trochę do dekoracji)

kilka listków bazylii (do koktajlu i do dekoracji)

100 ml wody

Pomidory, pora i bazylię włożyć do blendera. Dolać trochę wody.

Blenodować aż do powstania jednorodnej masy.

Dodać pieprz ziołowy i wymieszać.

Przelać do szklanki i posypać pokrojonym porem oraz świeżymi listkami bazylii.

Koktajl buraczany

Słynie ze swych oczyszczających właściwości. Podobnie jak koktajl pomidorowy, wymaga solidnego doprawienia np. czosnkiem lub natką pietruszki.

Składniki:

0,5 kg buraków

200 ml wody

5 ząbków czosnku

pęczek posiekanej natki pietruszki (zostawić trochę do dekoracji)

pieprz ziołowy

Pokrojone w kostkę buraki, czosnek i pietruszkę włożyć do blendera. Dolać trochę wody.

Blenodować aż do powstania jednorodnej masy.

Dodać pieprz ziołowy i wymieszać.

Przelać do szklanki i posypać posiekaną natką pietruszki.