Ziemniaczane kluski nadziewane serem

Ziemniaczane kluski nadziewane serem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Mięciutkie kluski z pysznym nadzieniem rozpływają się w ustach

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Ziemniaczane kluski nadziewane wędzonym twarogiem to pyszne danie obiadowe. Bezmięsne, ale nie pozbawione smaku. Wędzony twaróg kupisz w każdym dyskoncie spożywczym. 

Składniki

  • Ciasto:

  • 1,5 kg ziemniaków

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 1 jajko

  • sól

  • Farsz:

  • 500 g ziemniaków

  • 200 g twarogu wędzonego

  • 1 łyżka masła

  • sól i pieprz

  • Do dekoracji:

  • 3 łyżki masła

  • 1 łyżka tartej bułki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wszystkie ziemniaki, zarówno na ciasto, jak i na farsz obrać i ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić i przecisnąć przez praskę.

  • Ziemniaki podzielić na 4 części. Jedną część odjąć na farsz.

  • Przygotować farsz: ziemniaki wymieszać z rozdrobnionym twarogiem i stopionym masłem. Posolić i obficie popieprzyć do smaku.

  • Przygotować ciasto: ziemniaki wymieszać z jajkiem i obiema mąkami, szybko zarobić jednolite ciasto. Uformować wałek, średnicy 5-7 cm i podzielić go na 20 kawałków. Każdy kawałek lekko rozwałkować na placuszek o grubości 1 cm. Nałożyć na niego porcję farszu, zlepić brzegi i uformować owalną kluskę. Tak samo postępować z pozostałymi kawałkami ciasta.

  • Kluski gotować w osolonym wrzątku przez około 8 minut.

  • Podawać polane masłem i zrumienioną tartą bułką. 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,5