Węgierskie knedle z twarogu

Węgierskie knedle z twarogu

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Węgierskie knedla z twarogu przypominają nieco nasze kluski leniwe

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Węgierskie knedle z twarogu to pyszne urozmaicenie naszego menu. Puszyste knedelki przypominają kluski leniwe. Podane z owocami i słodkim jogurtem zamieniają się w prawdziwy przysmak. 

Składniki

  • 1 kg twarogu półtłustego

  • 100 g miękkiego masła

  • 3 jajka

  • 150 g kaszy manny

  • 30 g mąki pszennej

  • sól

  • świeże owoce

  • 150 ml jogurtu z cukrem

Przygotowanie krok po kroku:

  • Twaróg zmiksować w malakserze.

  • Dodać miękkie masło i jajka, ponownie zmiksować. Wyjąć z malaksera.

  • Dodać kaszę mannę i mąkę, dłońmi wyrobić ciasto.

  • Odstawić je na pół godziny, aby dać uwolnić się glutenowi.

  • Zwilżonymi wodą dłońmi formować okrągłe knedle niewielkich rozmiarów.

  • W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Knedle kłaść na wrzątek i delikatnie zamieszać.

  • Gotować na małym ogniu przez 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

  • Podawać gorące, z owocami, polane jogurtem.

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5