Twarogowe knedle z czereśniami: sprawdzony przepis

2021-03-29
Twarogowe knedle z czereśniami
Autor: Shutterstock Twarogowe knedle z czereśniami to pyszny deser lub podwieczorek
łatwy
30 min
4

Twarogowe knedle z czereśniami to słodkie danie obiadowe lub podwieczorek dla dużych i małych. Knedle przygotowane z dodatkiem twarogu są lekkie i pyszne. Knedle z czereśniami to danie idealne w ciepły, letni dzień. 

Polecamy także:  Knedle z truskawkami   oraz   Knedle ze śliwkami

SKŁADNIKI

  • Pół kilograma drylowanych  czereśni 
  • Pół kilograma odtłuszczonego sera białego (zmielonego jak na sernik) 
  • 5 łyżek kaszy manny 
  • 2 łyżki mąki pszennej 
  • łyżka masła 
  • szczypta soli 
  • 5-6 łyżek cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żółtka ucierać z cukrem i masłem. Kiedy powstanie lekka masa, można zacząć powoli dodawać ser, mąkę i kaszę.
  • Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta. Dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto odstawić na 15 min. 
  • Następnie uformować z niego wałek i pokroić na plastry grubości ok. 3-4 cm. 
  • Do środka knedli wkładać po kilka czereśni i dokładnie je sklejać, formując kulki. 
  • Gotować we wrzątku przez 6 min. od momentu wypłynięcia. 
  • Podawać knedle polane roztopionym masłem i posypane cynamonem.