Słowackie kluski cebulowe - tanie i przaśne danie

Słowackie kluski cebulowe - tanie i przaśne danie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Słowackie kluski cebulowe to tanie danie w wiejskim stylu.

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Czasami potrzebujemy przygotować obiad maksymalnie prosty, tani i smaczny. Takie są słowackie kluski cebulowe, przypominają nieco nasze polskie przecierki, ale podaje się je obficie polane tłuszczem i zrumienioną cebulą.

Składniki

  • 600 g ziemniaków

  • 250 g mąki

  • 100 g wędzonej słoniny

  • 4 cebule

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce, dodać sól i mąkę i wyrobić ciasto (powinno oddzielać się od ścian naczynia)

  • Z ciasta odrywać niewielkie kluski i wrzucać je do garnka z dużą ilością wrzątku. Gotować aż wypłyną.

  • Słoninę pokroić w kostkę i stopić na patelni, zrumienić na niej posiekaną cebulę. Gorące kluski podawać polane tłuszczem ze słoniną.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5