Przepyszne knedle czosnkowe z kaszy manny i twarogu - super przepis

Przepyszne knedle czosnkowe z kaszy manny i twarogu - super przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Knedle czosnkowe z twarogu i kaszy manny

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Knedle czosnkowe z kaszy manny i twarogu to oryginalny przepis na smakowite kluseczki wybitnie pasujące do gulaszy i mięs duszonych. Doskonałe i niedrogie, łechcą podniebienie i zachęcają do powtórnego przygotowania.

Składniki

  • 15 dag  kaszy manny

  • 6-7 łyżek bułki tartej

  • 50 dag  twarogu

  • 3 jajka

  • 6 łyżek masła

  • pół torebki proszku do pieczenia

  • duża szczypta gałki muszkatołowej

  • 1-2 ząbki czosnku

  • 2-3 łyżki  szczypiorku - najlepiej  z czosnku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ser przepuścić przez maszynkę lub zmiksować.

  • Masło utrzeć na puch, nie przerywając ucierania dodawać po 1 żółtku.

  • Do masy, cały czas ucierając, dodawać grysik, bułkę tartą, ser, i proszek do pieczenia, roztarty z solą czosnek, szczypiorek i gałkę muszkatołową.

  • Ubić na sztywno pianę z białek, dokładnie i delikatnie wymieszać z przygotowaną masą.

  • Formować niewielkie knedle, gotować w osolonym wrzątku  przez 10-15 minut.

Przepisy opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,7