Kluski w sosie szpinakowo-pieczarkowym z kurczakiem

2021-03-29
Międzybrodzkie Makarony
shutterstock_703985776.jpg
Autor: Shutterstock W tym przepisie można również wykorzystać gotowe gnocchi - włoskie kopytka
łatwy
30 min
4

Szybki i sycący obiad? Wypróbuj przepis na kluski z kurczakiem w sosie szpinakowo-pieczarkowym. Delikatny kurczak w sosie śmietanowym doskonale smakuje z brokułami, które śmiało możesz dorzucić do poniższej listy składników. Podsmażoną pierś kurczaka w sosie podawaj z makaronem, gnocchi  lub kopytkami

SKŁADNIKI

  • 200 g filetu z kurczaka
  • 5 średnich pieczarek świeżych
  • 200 g szpinaku mrożonego krojonego
  • 300 ml słodkiej śmietanki
  • 250 g suchego makaronu np. kolanka lub "świńskie uszka" albo 400 g gnocchi lub kopytek
  • łyżka oleju
  • sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotować makaron kolanka al dente. 
  • Filet z kurczaka pokroić w kostkę, a pieczarki w małe cząstki.
  • Kurczaka i pieczarki razem podsmażyć na oleju na złoty kolor.
  • Dodać rozmrożony szpinak, śmietankę i doprawić do smaku solą i pieprzem. W momencie zagotowania się dodać wcześniej ugotowany makaron kolanka z falbanką.
Międzybrodzkie Makarony