Kluski w sosie szpinakowo-pieczarkowym z kurczakiem

Kluski w sosie szpinakowo-pieczarkowym z kurczakiem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

W tym przepisie można również wykorzystać gotowe gnocchi - włoskie kopytka

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 3 OSÓB

Szybki i sycący obiad? Wypróbuj przepis na kluski z kurczakiem w sosie szpinakowo-pieczarkowym. Delikatny kurczak w sosie śmietanowym doskonale smakuje z brokułami, które śmiało możesz dorzucić do poniższej listy składników. Podsmażoną pierś kurczaka w sosie podawaj z makaronem, gnocchi  lub kopytkami

Składniki

  • 200 g filetu z kurczaka

  • 5 średnich pieczarek świeżych

  • 200 g szpinaku mrożonego krojonego

  • 300 ml słodkiej śmietanki

  • 250 g suchego makaronu np. kolanka lub "świńskie uszka" albo 400 g gnocchi lub kopytek

  • łyżka oleju

  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ugotować makaron kolanka al dente. 

  • Filet z kurczaka pokroić w kostkę, a pieczarki w małe cząstki.

  • Kurczaka i pieczarki razem podsmażyć na oleju na złoty kolor.

  • Dodać rozmrożony szpinak, śmietankę i doprawić do smaku solą i pieprzem. W momencie zagotowania się dodać wcześniej ugotowany makaron kolanka z falbanką.

Ocena: 5