Kopytka z serem - prosty przepis na kluski z ziemniaków z dodatkiem twarogu

Kopytka z serem - prosty przepis na kluski z ziemniaków z dodatkiem twarogu

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kopytka z dodatkiem twarogu podane z owocami zyskują nowy wymiar smaku

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Kopytka z serem to jeden z wariantów popularnych klusek z gotowanych ziemniaków - idealnych z dodatkiem sosu, mięsa, albo warzyw. Gdy skład kopytek wzbogacimy  o ser - smakować będą także podane na słodko z bułką tartą z masłem i cukrem, albo na bogato ze świeżymi lub mrożonymi owocami i słodką śmietanką. Tego co dobre nie odkładaj na jutro, dzisiaj zrób kopytka z serem!

Składniki

  • 1 kg ziemniaków

  • 25 dag białego sera twarogowego (można wybrać mniej tłusty)

  • 2 jajka

  • 2 szklanki mąki

  • sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki ugotuj, odparuj i przeciśnij przez praskę lub po prostu zrób bardzo starannie puree.

  • Do ostudzonych ziemniaków, dodaj ser (można go wcześniej także przecisnąć przez praskę albo zmielić w maszynce)

  • Dodaj 2 całe jaja

  • Wsyp mąkę i sól, wyrób na jednolite ciasto. Postaraj się zrobić to dość szybko - ciasto z dodatkiem ziemniaków nie lubi długiego wyrabiania.

  • Podsyp mąkę i z ciasta tocz wałeczki, spłaszcz je dłonią i potnij ukośnie na kawałki o długości 3-4 cm

  • Wrzucaj partiami na osolony wrzątek, gotuj na średnim ogniu aż wypłyną plus 2 minuty.

  • Podawaj z ulubionymi dodatkami.

tip dnia

Proporcja ziemniaków i sera to 4:1 - jeśli bierzemy mniej ziemniaków to dobrze jest też zredukować ilość sera - inaczej nasze kopytka zaczną zbytnio przypominać kluski leniwe.

Ocena: 0