Kluski śląskie: tradycyjny przepis na domowe kluski

Kluski śląskie: tradycyjny przepis na domowe kluski

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kluski śląskie według tradycyjnego śląskiego przepisu zawsze się udają

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kluski śląskie to danie, które trafiło do ogólnopolskiej kuchni z regionalnej kuchni śląskiej. Przepis na kluski śląskie jest prosty - bez względu na ilość ugotowanych ziemniaków  kluski się udadzą, gdy zastosujemy jeden prosty trick. Przeczytaj przepis i poznaj tajemnicę udanych klusek śląskich !

Sprawdź nasze przepisy na dania idealnie pasujące do klusek śląskich: Roladki z szynki wieprzowej: sprytne danie obiadowe  oraz Modra kapusta: jak przyrządzić? Przepis kuchni śląskiej 

Składniki

  • 1 kg ziemniaków

  • mąka ziemniaczana wg przepisu, czyli ok. 1/4 objętości ugotowanych ziemniaków

  • sól

  • ewentualnie 1 jajko

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie i odcedzamy.

  • Gorące przeciskamy przez praskę lub maszynkę do mięsa.

  • Układamy ziemniaki w misce i równo przyklepujemy, a następnie dzielimy nożem na cztery równe części.

  • Jedną część wyjmujemy, na jej miejsce wsypujemy dokładnie tyle samo mąki ziemniaczanej.

  • Dodajemy wyjęte ziemniaki, jajko (niekoniecznie) sól i całość zagniatamy.

  • Z ciepłej jeszcze masy formujemy okrągłe kluseczki wielkości orzecha włoskiego z dołkiem po środku i układamy na deseczce posypanej mąką ziemniaczaną. 

  • Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie do wypłynięcia i ponownego zagotowania wody.

  • Podajemy ze zrazami, gulaszem, polane stopioną słoniną, masłem lub polane masłem i posypane cukrem.

tip dnia

Dołek w kluskach śląskich jest niezbędny, aby zebrał się w nim pyszny sos, jakim polejemy kluski.

Zobacz grafikę ułatwiającą przygotowanie klusek śląskich

Kluski śląskie - grafika

Ocena: 3,6