Kluski leniwe ze szpinakiem: szybkie i pyszne

2021-03-29
Kluski leniwe ze szpinakiem: szybkie i pyszne
Autor: Shutterstock Kluski leniwe mogą mieć charakter! Dodaj do nich szpinaku, polej masłem szałwiowym i sprawdź efekt
łatwy
25 min
4

Kluski z sera i twarogu są pyszne i łatwe do przygotowania. Idealnie sprawdzą się wtedy, gdy mamy ochotę na coś lekkiego, domowego i pożywnego. Na dodatek można je przygotować dosłownie w 20 minut. Doskonale smakują polane masłem szałwiowym. Gdy wszystkie nie zostaną zjedzone - można je odsmażyć.

SKŁADNIKI

  • 1 kg szpinaku
  • 25 dag tłustego białego sera
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz, 1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki masła
  • garść pokrojonych liści świeżej szałwii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szpinak myjemy i krótko gotujemy w małej ilości osolonej wody. Odcedzamy, dokładnie odciskamy i drobno siekamy.
  • Rozgniatamy ser widelcem, dodajemy szpinak, jajko, mąkę, sól, nieco pieprzu i gałkę muszkatołową.
  • Wszystko razem zagniatamy. Na stolnicy posypanej mąką formujemy z ciasta wałeczki o średnicy około 2 cm, długości 4 cm.
  • Wrzucamy kluski do wrzącej wody, a kiedy wypłyną na powierzchnię, wyjmujemy łyżką cedzakową.
  • W czasie gdy kluski gotują się, rozpuszczamy na patelni masło i obsmażamy na nim krótko szałwię.
  • Kluski układamy na ogrzanym półmisku, polewamy gorącym masłem z szałwią.