Kloski - kaszubskie kopytka ziemniaczano-marchwiowe

2021-03-29
Kloski - kaszubskie kopytka ziemniaczano-marchwiowe
Autor: Shutterstock Kloski - kaszubskie kopytka ziemniaczano-marchwiowe
łatwy
15 min
4

Kloski powstają z gotowanych ziemniaków i gotowanej marchewki. Podaje się je okraszone np. skwarkami z wędzonego boczku albo ze smażoną cebulką. Można je także podać z dowolnymi sosami: pomidorowym, mięsnymi albo grzybowymi. Wszystko wedle fantazji. Dzięki dodatkowi marchewki kaszubskie kluski mają przyjemny, pomarańczowy kolor.

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
  • 200 g ugotowanej marchewki
  • 200 g wędzonego boczku pokrojony w kostkę (lub innej okrasy)
  • 1 szklanka mąki plus do podsypania
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki i marchew zmielić, dodać jajko i mąkę. Zagnieść gęste ciasto.
  • Wyrabiać kluski jak kopytka, najpierw wałkować na podsypanej mąką stolnicy rulony, potem spłaszczyć je widelcem, następnie kroić na ukos nieduże kluseczki.
  • Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia.
  • Podawać okraszone skwarkami z zesmażonego z cebulą boczku. Można podać odsmażane na maśle i posypane serem albo z sosem mięsnym lub grzybowym.