Klasyczne knedle ze śliwkami lub truskawkami - przepis

Klasyczne knedle ze śliwkami lub truskawkami - przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Knedle można nadziewać nie tylko śliwkami - doskonale pasują też do nich truskawki, morele i brzoskwinie

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Klasyczne knedle ze śliwkami to hit późnego lata i jesieni. Jednak po co czekać tak długo, by cieszyć się ich smakiem? Knedle wyśmienicie smakują również z truskawkami, morelami i brzoskwiniami. Oto sprawdzony przepis na knedle z owocowym nadzieniem.

Składniki

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków

  • 30 dkg mąki tortowej

  • 1 jajko

  • sól do wrzątku

  • 1 opakowanie mrożonych śliwek lub truskawek (400-500 g) lub ok. 600 g owoców świeżych

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki ugotuj, gdy ostygną przeciśnij przez praskę, dodaj mąkę i jajko, zagnieć ciasto.

  • Jeśli używasz świeżych owoców - śliwki, morele czy brzoskwinie wypestkuj i odsącz z soku na sicie, następnie wymieszaj z odrobiną tartej bułki, która wchłonie nadmiar soku. Mrożonych owoców nie rozmrażaj.

  • Ciasto rozwałkuj do grubości ok. 1 cm, wytnij krążki o średnicy ok. 8 centymetrów.

  • Na środek każdego krążka kładź owoc i sklejaj ciasto na kształt kuli.

  • Wrzucaj na wrzącą, osoloną wodę.

  • Podawaj posypane cukrem, polane stopionym masłem lub śmietaną. Knedle możesz też podać z sosem karmelowym lub czekoladowym.