Bawarskie knedle z czerstwej bułki: przepis na semmelnknödel

Bawarskie knedle z czerstwej bułki: przepis na semmelnknödel

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Bawarskie knedle z czerstwej bułki to sprytny sposób na zagospodarowanie nadwyżek czerstwego pieczywa. Ten łatwy przepis na semmelnknödel przyda się każdej gotującej osobie. Tak spreparowane bułki podane razem zawiesistym mięsnym sosem będą eleganckim posiłkiem. 

Składniki

  • 6 czerstwych bułek pszennych, kajzerek lub wrocławskiej

  • 3 jajka

  • 150 ml mleka

  • 150 g masła

  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • 3 cebuli dymki ze szczypiorem

  • sól i pieprz

  • siatka wędliniarska lub damska pończocha

Przygotowanie krok po kroku:

  • Czerstwe bułki pokroić w kostkę. 

  • Wymieszać jajka z mlekiem i przyprawami.

  • Bułki zalać mieszaniną mleka i jajek. Odstawić na 20 minut.

  • W tym czasie posiekać dymkę razem ze szczypiorem. 

  • Nasiąknięte mlekiem bułki wymieszać z posiekaną natką i dymką. Przyprawić solą i pieprzem. 

  • Z siatki wędliniarskiej odciąć 25-30 cm, zawiązać koniec, napełnić bułczanym farszem, dobrze zawiązać drugi koniec.

  • Włożyć do osolonego wrzątku, zmniejszyć ogień i gotować 30 minut.  

  • Wyjąć i pozostawić na 10 minut. Następnie nożyczkami przeciąć siatkę i wyjąć knedel.

  • Knedel podawać pokrojony na grube plastry z mięsnym sosem. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5