Bajecznie proste pikantne kopytka

Bajecznie proste pikantne kopytka

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kopytka pikantne to zupełnie nowa jakość

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kopytka to częsty sposób na zagospodarowanie nadmiaru  ugotowanych ziemniaków, które zostały np. z poprzedniego dnia. Zwykłe kluseczki ziemniaczane mogą nabrać bardziej  zdecydowanego smaku za pomocą jednego dodatku! Wypróbuj nasz przepis na pikantne kopytka, zawsze już będziesz takich  chciał!

 

Składniki

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków

  • 20 dag startego bardzo ostrego żółtego sera

  • 2 jajka

  • 25-30 dag mąki

  • sól, pieprz i papryka do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ugotowane ziemniaki ubić na puree albo przepuścić przez praskę.

  • Wymieszać z mąką i serem startym na tarce o małych oczkach.

  • Wbić jajka, dodać przyprawy i wyrobić ciasto.

  • Toczyć z niego wałki, lekko spłaszczyć i  pociąć ukośnie na niewielkie kluski. Gotować w osolonym wrzątku do wypłynięcia.

  • Podawać ze stopionym wędzonym boczkiem, posypane zieleniną.

Przepisy opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5