Klopsiki jak z IKEI: przepis na szwedzkie klopsiki [WIDEO]

Klopsiki jak z IKEI: przepis na szwedzkie klopsiki [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Tradycyjne szwedzkie klopsiki serwuje się z konfiturą z żurawiny albo borówki brusznicy

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Klopsiki podawane w restauracji IKEA można kupić także w sklepie tej samej marki. Jeśli jednak do centrum handlowego Ci nie po drodze, możesz pokusić się o samodzielne zrobienie klopsików szwedzkich z mięsa mielonego - tzw. kottbullar.

Składniki

  • 50 dag mięsa mielonego - najlepiej wieprzowo-wołowego lub tylko wieprzowego

  • 1 sucha kajzerka lub 80 g bułki tartej

  • 1 duże jajko od kury zielononóżki

  • 200 ml mleka 2%

  • 1 cebula drobno posiekana

  • 1 łyżka posiekanego drobno koperku lub natki pietruszki

  • szczypta mielonej kolendry

  • sól

  • pieprz czarny mielony

  • oliwa z oliwek do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso przygotowujemy jak na kotlety mielone, czyli łączymy z bułką tartą, jajkiem, mlekiem i cebulą.

  • Dodajemy koperek, kolendrę, sól i pieprz. Zagniatamy na gładką masę. Formujemy kuleczki.

  • Klopsiki można albo najpierw ugotować (ok. 30 minut, najlepiej ugotować je w rosole ze świeżych warzyw), a później obsmażyć na oliwie z oliwek, albo od razu usmażyć.

  • Ugotowanie klopsików jest bardziej pracochłonne, jednak doda im to soczystości. Osoby, które nie mogą jeść potraw smażonych, mogą zjeść klopsiki ugotowane prosto z wody czy rosołu.

  • Szwedzie klopsiki podawaj tak samo jak przyrządzane są w IKEI, czyli z żurawiną, gęstym sosem i chrupiącymi frytkami lub puree z ziemniaków.

ZOBACZ WIDEO z przepisem na szwedzkie klopsiki!

Ocena: 3,2