Klopsiki indycze z papryką i fasolą w ostrym sosie
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Klopsiki indycze z papryką i fasolą w ostrym sosie to pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Pikantny sos pomidorowy skradnie serca i żołądki. To pożywne danie bardzo łatwo przygotować. Klopsiki z mięsa indyka idealnie sprawdzają się w połączeniu z papryką i białą fasolą.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek
SKŁADNIKI
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- 2 czubate łyżki tartej bułki
- 2 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy
- 2 średnie cebule
- 2 papryki, np. 1 czerwona i 1 żółta
- 1 puszka białej fasoli
- 300 ml przecieru pomidorowego typu pelati
- po pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego lub kminku, kolendry, słodkiej papryki, ostrej papryki, pieprzu
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do mięsa mielonego dodać tartą bułkę, czosnek przeciśnięty przez praskę i jajko. Posolić, jeśli mięso nie jest solone (należy sprawdzić w składnikach na opakowaniu). Wymieszać, a potem chwilę wyrabiać na gładką masę. Uformować klopsiki, odkładając je na deskę przykrytą folią spożywczą lub pergaminem.
- Cebulę i papryki pokroić w kostkę.
- Na dużej i głębokiej patelni (lub w szerokim rondlu) rozgrzać tłuszcz i zrumienić klopsiki. Zdjąć z patelni i odstawić.
- Na tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę. Dodać paprykę i smażyć 2-4 minuty.
- Ponownie włożyć na patelnię klopsiki, dodać odcedzoną fasolę i przecier pomidorowy. Doprawić przyprawami w proszku. Ewentualnie podlać wodą, jeśli płyn nie przykrywa klopsików do połowy wysokości. Dusić na wolnym ogniu 20 minut.
- Podawać do ryżu lub kaszy.