Klopsiki indycze z papryką i fasolą w ostrym sosie

Klopsiki indycze z papryką i fasolą w ostrym sosie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Klopsiki indycze z papryką i fasolą w ostrym sosie to pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Pikantny sos pomidorowy skradnie serca i żołądki. To pożywne danie bardzo łatwo przygotować. Klopsiki z mięsa indyka idealnie sprawdzają się w połączeniu z papryką i białą fasolą. 

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa z indyka

  • 2 czubate łyżki tartej bułki

  • 2 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego

  • 1 jajko

  • 2 łyżki oliwy

  • 2 średnie cebule

  • 2 papryki, np. 1 czerwona i 1 żółta

  • 1 puszka białej fasoli

  • 300 ml przecieru pomidorowego typu pelati

  • po pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego lub kminku, kolendry, słodkiej papryki, ostrej papryki, pieprzu

  • sól do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do mięsa mielonego dodać tartą bułkę, czosnek przeciśnięty przez praskę i jajko. Posolić, jeśli mięso nie jest solone (należy sprawdzić w składnikach na opakowaniu). Wymieszać, a potem chwilę wyrabiać na gładką masę. Uformować klopsiki, odkładając je na deskę przykrytą folią spożywczą lub pergaminem. 

  • Cebulę i papryki pokroić w kostkę. 

  • Na dużej i głębokiej patelni (lub w szerokim rondlu) rozgrzać tłuszcz i zrumienić klopsiki. Zdjąć z patelni i odstawić.

  • Na tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę. Dodać paprykę i smażyć 2-4 minuty. 

  • Ponownie włożyć na patelnię klopsiki, dodać odcedzoną fasolę i przecier pomidorowy. Doprawić przyprawami w proszku. Ewentualnie podlać wodą, jeśli płyn nie przykrywa klopsików do połowy wysokości. Dusić na wolnym ogniu 20 minut. 

  • Podawać do ryżu lub kaszy. 

Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek

Ocena: 0