Klopsiki duszone w młodej kapuście

2021-03-29
Klopsiki duszone w młodej kapuście
Autor: Shutterstock Młoda kapusta jest wdzięcznym warzywem
łatwy
45 min
4

Klopsiki duszone w młodej kapuście to świetne danie jednogarnkowe. Wystarczy do nich ugotować ziemniaki i obiad gotowy. Proste i łatwe, a przy tym potrzebujemy tylko jednego garnka. Pyszne klopsiki i kapusta to marzenie koperkowe każdego!

Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek

SKŁADNIKI

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 4 łyżki tartej bułki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła lub oleju
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu mielonego
  • olej do smażenia
  • 1 młoda kapusta
  • 2 cebule
  • sól, pieprz
  • pęczek koperku
  • 500 ml bulionu drobiowego lub bulionu warzywnego
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle lub oleju.
  • Mięso wymieszać z tartą bułką, przestudzoną cebulą i jajkiem. Posolić jeśli mięso nie było solone. Popieprzyć do smaku. Dodać 2-4 łyżki wody. Wymieszać i wyrobić na gładką masę. Uformować klopsiki wielkości orzecha włoskiego. 
  • Kapustę i cebulę zszatkować drobno. Posolić, odstawić na 15 minut, a następnie wygnieść. Koperek posiekać.
  • W szerokim rondlu na oleju usmażyć klopsiki. Zrumienione mięso zdjąć z patelni. 
  • Do rondla dodać kapustę i cebulę, wlać bulion i dusić do miękkości. 
  • Dodać klopsiki i dusić 20 minut.
  • Z masła i mąki zrobić zasmażkę. Dodać do kapusty, wymieszać i zagotować.
  • Przed podaniem dodać posiekany koperek i świeżo zmielony pieprz, zamieszać.